Afaceri si politica

0
96

In lumea afacerilor – mai ales in Occident – este foarte prost vazut sa ataci direct, marlaneste, competitorul direct. De obicei analizezi ce greseste, gasesti o imbunatatire, si iti formulezi oferta ta de piata astfel incat clientii sa observe singuri diferenta. Competitorul are mai tarziu sansa sa isi indrepte greseala, sa-si imbunatateasca la randul lui produsul. Astfel consumatorul are mereu de castigat, firmele avand ca preocupare permanenta ameliorarea ofertei prin inovatii.

In politica (din pacate in toata lumea, dar in Romania in mod special), de cele mai multe ori, ridiculizarea adversarului este cel mai puternic argument folosit (daca nu singurul). „Uite ce prost e celalalt”. Nici o preocupare reala pentru ameliorara propriei oferte. Poate- poate ca prostii cre voteaza ne vor alege pe noi data viitoare, daca facem misto suficient de ceilalti. Si spre deosebire de clientii din primul exemplu, care au mereu de castigat, electoratul din al doilea exemplu devine din ce mai tembel si are din ce in ce mai mult de pierdut.

Am mai scris despre victoria din alegeri a lui Trump, nu o sa revin asupra temei. Ideea principala este ca de cand suntem in epoca informationala lumea afacerilor a progresat mult mai rapid decat cea a politicienilor tipici. Omul de afaceri face teste, studiaza reactia pietei, isi adapteaza metodele la noile tehnologii, isi regleaza mesajul (exact ceea ce a facut echipa lui Trump, provenita in mare masura din mediul afacerilor). Cel putin o parte din lumea politica a ramas in urma cu adaptarea stilului de lucru.

Poate ca o sansa pentru Romania ar fi deci implicarea in politica a oamenilor de afaceri de succes. Fie ca ii gasim in tara, fie ca ii aducem de afara. Cu siguranta ei exista. Asa cum exista si „diasporeni” cu cultura politica net superioara fata de ce ofera media clasei politice din Romania. Cu totii ar putea conduce Romania de 1000 de ori mai bine decat o face gasca lui Dragnea, si probabil, chiar si posibilele alternative actuale.

Bineinteles, ca si Romania are elite, care, cu foarte rare exceptii, prefera sa nu se implice (sau sunt deja obositi de experientele anterioare). Este trist, dar adevarat, oamenii cu bun simt si bine pregatiti nu rezista pentru multa vreme in politica romaneasca, in timp ce idiotii au o constanta de invidiat. Asta pentru ca frica de a gresi este mult mai mare la cel ce stie (dar se teme constant ca nu cunoaste suficient), si aproape inexistenta la tembel, care crede ca lumea e de fapt extrem de simpla.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAbsurditatea învierii
Articolul următorOameni buni
Blogovici
Initiatorul proiectului este vechi colaborator al revistei Pagini Românești din Montreal, fost candidat în alegerile federale canadiene, individ cu o formație stiintifică, antreprenor și mai ales, un om visător, cu idei preconcepute și multe defecte. Da, ați ghicit. Eu eram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.