(de stânga, dreapta, sus, jos, față, spate etc).
Cred că este datoria noastră, a tuturor, să apărăm și să practicăm libertatea de gândire și de exprimare.
NIMENI, nici prietenii, nici dușmanii, nici guvernele, nici Facebook nu trebuie să ne dicteze ce avem voie să gândim sau să vorbim, ce subiecte să abordam și ce nu.
Putem greși, desigur. Nu putem avea cu toții dreptate în același timp pe același subiect. Ba mai mult, de cele mai multe ori ne înșelăm, pentru că judecăm parțial, nu avem toate argumentele, nu vedem problema din toate unghiurile.
Prostia nu ne ocolește pe nici unul. Prostia însemna uneori prejudecată, alteori lipsa de informare sau lipsa de viziune. NImeni nu scapă de ea.
Prostia, odată recunoscuta și asumată, este de cele mai multe ori primul pas spre înțelepciune.
Dușmanul real împotriva căruia trebuie luptat însă nu este prostia, ci atașamentul față de prostie, cel visceral, total. De obicei însoțit de răutate și resentiment.
De aceea, unor oameni trebuie să li se semnaleze când se află într-o situație ca asta. Spre binele lor și al tuturor. Nu cu scopul de a jigni, ci de a le da o șansă de vindecare.
Dar este preferabil să folosim argumente, în loc de înjurături. Ceea ce credem nu devine adevărat în mod magic prin urlete, sau prin violență, prin mașini incendiate și magazine devastate.
Este de asemenea datoria noastră să criticăm idei și ideologii periculoase, chiar dacă sunt îmbrățișate la un moment dat de prieteni sau rude apropiate. Dușmanul împotriva căruia luptăm nu sunt oamenii, ci ideologia, adica a trai in conformitate cu teoriile si experientele altora, fara a avea propriile convingeri. De aceea e bine să examinăm ce credem și ce spunem, pentru a evita să ajungem în categoria idioților utili ai cauzelor pe care nu le înțelegem.
Două chestii foarte des răspândite astăzi, pe care le voi combate mereu:
1. Lipsa nuanțelor și a argumentelor. Adică: Dacă e Trump, e prost, orice ar face, orice ar spune. Dacă e Putin e rău. Dacă e Soros e bun, orice ar face, oricât ar câștiga. Dacă e USR, e rău. Sau invers (nu vi le repet acum, faceți voi exercițiul pentru acasă). Unii „prieteni” de pe FB, care nu se pot ridica peste acest nivel maniheist de înțelegere a lumii, m-au „desprietenit”. Mare pagubă!
2. Prostia persoanală și înțelegerea limitată, de sătean enclavizat care își ia informațiile numai de la televizorul cu purici de la birtul comunal, extrapolată la înțelegerea universului și manifestată ca superioritate intelectual-morală („las că știm noi mai bine!”). Aia care reduce Brexitul, alegerea luiTrump, criza migranților sau orice altceva la manipulările lui Putin sau îi consideră pe americani sau britanici sau brazilieni proști pentru că au ales ce au ales.
Când, in plus, astfel de manifestări sunt prezente în presa oficială nu pot trage decât două concluzii: ori respectivii ziariști sunt bine plătiți ca să mențină populația în starea de imbecilitate, ori ei înșiși sunt imbecili.