Câștigat război, pierdut pace

4
2551

Așadar, cacialmaua lui Dragnea a încasat astăzi o primă lovitură. După ce a propus-o pe Sevi ca Pașă-marionetă, păstrând pentru sine funcția supremă de Marele Păpușar al tarii, astăzi Drăgnezeu a primit, ca la bridge și macao, un prim „Pas”, cu autograf de la autor.
Jucător de tenis disciplinat, Klaus, sfătuit de antrenorii de la Bruxelles, i-a dat un lung de linie lui Dragnea, care ieșise cu mult tupeu la fileu (unde fusese trimis 2 ani cu suspendare). Din păcate, „passing shot-ul lui Klaus a căzut cam pe tușă….iar Țiriac de Teleroman va cere cu siguranță un „challenge”, ca să se știe pentru cine e „bună” mingea asta dificilă. Problema pe care o avem este că arbitrul de scaun e tocmai maestrul Trădiceanu….care se trezește brusc în situația UNPR-ului lui Oprea din trecut: de a deveni partid-balama, cel care dictează în ce parte se închide ușa. De el și de mișcările lui unduitoare depinde mai departe situația din țară – ori Tradiceanu alege să întoarcă armele ca la 23 August, ALDE trădează PSD, și va forma guvern de coaliție – ALDE-ul lui Tăriceanu se reunește cu patria-mumă PNL, mai ceva ca Alexandru Ioan Cuza, și va deveni căpitan jucător pentru principatele unite. Ori, in cealaltă variantă, Tăriceanu se decide să rămână fidel PSD. va intră pe teren să facă pereche la dublu cu Dragnea, sperând să îl suspende pe Iohannis în primăvară și apoi să umfle Marele Sleam pentru el. Cert este că în urma situației create, Calin cel din poveste devine the MVP of the game…. În tribune, freamăt mare: ceilalți jucători mai prost cotați în clasament, pana acum spectatori, precum UDMR si Băsescu simt că li se oferă și lor o șansă de a schimba câteva mingi la fileu cu cei mari, și au ieșit la încălzire, pe margine…Iar undeva, departe, sponsorii turneului, Putin și Soros își pregătesc noile strategii pentru setul doi… .Partida se anunță în continuare interesantă….nu parasiți televizoarele….iar până la reluarea transmisiei, puțină publicitate!
Serios vorbind, mi se pare clar ca lumina zilei că Iohannis s-a consultat cu Bruxelles și NATO, înainte de a lua decizia finală, și a primit de la „șefii săi” „toată susținerea” în privința refuzării doamnei Sevil. Motivul – nedeclarat explicit de Iohannis – nu poate fi decât unul singur – soțul sirian. Cum prim ministrul are acces la rapoarte ale serviciilor secrete și informații confidențiale ale NATO, nivelul de securitate al prim ministrului trebuie să fie mai ridicat decât cel al unui simplu ministru secretar de stat. În contextul în care soțul d-nei Sevil are legături strânse cu Bashr Al Assad și prin el, Puțin, riscurile de scurgeri de informații importante dinspre NATO spre Rusia erau prea înalte. Așa că, pe moment, jocul periculos al lui Dragnea a fost oprit. Cum va continua însă de acum încolo?
Jucând totul pe această carte, sperând că nici Iohannis, nici UE nu pot refuza o femeie minoritară (doar Europa colcăie de corectitudine politică, nu?), Dragnea și-a dat foc la valiză. Primul rezultat fiind că se va trezi cu pierderea susținerii din partea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române (un aliat tradițional al PSD) și implicit al propriului electorat, care nu au văzut cu ochi buni numirea unui prim ministrul musulman.
În acest moment, ultimul lucru pe care Dragnea și-l dorește este să se prezinte în fața alegătorilor – fie cu suspendarea președintelui, fie cu alegeri anticipate.
În primul rând, nu are nici o sansă cu suspendarea, deoarece nu are nici un temei legal. Iohannis a urmat litera legii, nu are ce să i se reproșeze, iar Curtea Constitutională nu poate da aviz favorabil. Dacă insistă cu suspendarea, numai pentru a-și arăta mușchii, PSD-istii vor pierde la referendum și odată cu asta, se vor compromite total. Iar alegeri anticipate nu își doresc, cu sigurantă, din aceleași motive- electoratul ortodox se va simți trădat de manevrele lui Dragnea.
Cacialmaua nu i-a ieșit. Unica șansă a PSD în acest moment este să propună un prim ministru român, preferabil ortodox, obligatoriu curat la dosar (cât poate fi de curat un PSD sau ALDE-ist), pe care Iohannis să nu îl poată refuza. Dacă le iese schema asta, Dragnea este salvat pe moment. Dacă se ajunge iar la urne, el va fi măturat de propriul lui partid și trimis la lada de gunoi.
Si ce zambet larg avea baronul de Teleroman pe 11 decembrie! Iată ce înseamnă să câștigi războiul (adică alegerile), și să pierzi pacea.

4 COMENTARII

 1. Bună analiză-fain umor,felicitări! Da,după circ&amenințări, Dragnezeu,cum ați spus,va veni cu o nouă propunere,de nerefuzat.Deși,cred că va găsi mai greu o „păpușă” bună de manevrat.Sau…nu?

 2. Nu-i chiar atat de simplu, domnule „blogovici”. Iohannis o este aproape singur in lupta aceasta. PNL, USR, nu au avut o atitudine ferma, energica fata de abuzul legat de propunerea si sustinerea lui Sevil Shhaideh iar presa a devenit penibila in efortul de a se impaca cu noii stapani.
  Nu ma asteptam de la angajatii si invitatii permanenti ai televiziunilor lui Ghita sau Voiculescu, dar sare in ochi schimbarea de atitudine a celorlalti. Doar pe internet am vazut atitudini corecte. La tv, cu exceptia lui Malin Bot care a avut o prestatie impecabila la RealitateaTv, dar a fost intrerupt, si oarecum a lui Sabin Orcan, eu nu am vazut decat efortul unor ziaristi si analisti de a deveni „echidistanti”. Echidistanta intre ou si bou.
  Nu au pus la zid mitocania cu care se exprima Dragnea si Tariceanu cand vorbesc despre presedintele tarii, amenintarile golanesti cu suspendarea fiinca ei sunt acum tari si mari.
  Nu am vazut proteste impotriva codoslacului penibil la care s-a pretat al doilea om in stat.
  Si, mai ales, nu am prea vazut o pozitie transanta privind faptul ca suspiciunea cu destule argumente ca prim-ministrul tarii ar putea avea legaturi cu gruparile siriene este suficienta pentru a-l respinge.
  I-am vazut, in schimb, facand mare caz ca presedintele nu le-a dat lor justificarea respingerii lui Sevil, asta era marea lor problema. Chipurile, vorbeau si in numele nostru, al „celor de acasa”. Imi venea sa urlu la ei: nu am nevoie, nesimtitior! Stiu si eu, ca de altfel si voi, ca exista niste reguli si, in interesul tarii, prefer sa fie respectate!

 3. „o șansă de a schimba câteva mingii la fileu”…In limba romana,corect se spune MINGI,cu un singur „i”! Forma „mingii” e pentru genitiv/dativ articulat.

Comments are closed.