Cine se joacă cu Dan Barna?

0
1293

Cineva a apăsat pe un buton.

Nu l-aș fi votat oricum pe Dan Barna, pentru o sumedenie de motive – printre altele nu prea știe politică, e puțin demagog, nici cu carisma nu stă grozav, plus ca a avut unele luări de poziție dubioase în trecut pe mai multe teme.

Insă am văzut prea multe în ultimii 30 de ani de când tot urmăresc campanii electorale ca să plec pe fenta „marilor dezvăluiri” care apar cu două-trei săptămâni înainte de votare.

De când cu faimosul scandal „Panama Papers”, am înțeles că nu există „jurnalism de investigație” total independent, orientat spre demascarea corupției politicienilor, de vreme ce în spatele acestor jurnaliști se află mari filantropi miliardari, de obicei stăpâni ai marilor corporații, ei insisi imbogățiți prin tot felul de inginerii financiare. Aceste „dezvăluiri” apar de obicei exact atunci când marii sforari din spatele lor hotărăsc pe cine să pună la cârmă sau pe cine să abandoneze.

Cazul Barna, aflat astăzi sub vizorul departamentelor anti-fraudă ar trebui să servească drept exemplu tuturor celor care din exces de zel sau din dorința de parvenire slujesc cauze în care nu cred.

Dan Barna a fost propulsat de cercurile progresiste în fruntea USR, pentru a îl elimina pe Nicușor Dan. A fost folosit din plin pentru promovarea protestelor #rezist, la acțiunea de boicotarea referendumului din 2018, apoi și a inițiativelor „Fără penali” și a referendumului din 26 Mai.

Din momentul în care și-a anunțat candidatura la prezidențiale, a fost lăsat brusc din brațe. Presa care până mai ieri îl lauda l-a luat acum la țintă, iar Rise Project, un ONG de jurnalism de investigație „dezvaluie” ca ar avea un dosar de coruptie cu fonduri europene.

Cel mai probabil scurgerile de informații spre Rise Project au fost furnizate chiar de „prietenii” care l-au ajutat altă dată, dar pe care probabil Barna i-o fi deranjat cumva. Cine oare o fi scăpat porumbelul către Rise?

Metoda de compromitere este mereu aceeași: se profită de faptul că pe durata campaniilor electorale nervii sunt întinși la maximum și lumea nu mai judecă limpede. Se alege o acțiune sau un proiect, nu neapărat ilegal, care ar putea fi considerat dubios în ochii publicului, și apoi se amplifică efectul prin titluri bombastice, spre a se obține indignarea maselor.

De obicei nu este timp destul să se verifice faptele, iar lumea rămâne doar cu titlurile și cu senzația aceea că „a făcut el ceva rău, nu se poate, că altfel nu îl luau la ochi”.

Cel mai probabil ca toate astea se vor uita după alegeri. Dar lovitura i-a fost dată atunci când nu se mai poate schimba nimic.

Întrebarea corecta pe care trebuie să ne-o punem este: cine profită de pe urmă prăbușirii electorale a lui Barna?

Păi în prima faza, ar fi Iohannis, care pierde un potențial adversar puternic si in plus poate folosi vulnerabilitatea USR-ului pentru a-și putea impune guvernul. Ar mai putea beneficia și niste rivali din USR, (Cosette Chichirau sau poate chiar Nicușor Dan).

Totuși, dacă lui Klaus Iohannis nu îi iese guvernul pe care îl dorește, și ne trezim că Dancilă va rămâne prim ministru până pe 10 noiembrie….atunci de căderea lui Barna și de eșecul lui Iohannis ar putea beneficia Dancilă,  Diaconu sau Paleologu.

Odată ce încep astfel de atacuri, este greu de prevăzut cine este de fapt victima și cine beneficiarul final. Ne ramane să ur-mă-rim-cu-a-ten-ți-e.