Cititul printre rânduri este uneori la fel de important ca cititul rândurilor în sine.
Numai că asta nu se învață ușor; ci necesită multe ore de observație, de analiză, de formulare de ipoteze, de testare a ideilor, de gândire.
De aceea zic: textele, discursurile sau gesturile unei personalități publice – fie el om politic, om de cultură, influencer – trebuie înțelese mereu în context, adică dincolo de cele afirmate. Puneți-vă întrebări nu numai asupra a ceea ce a făcut sau declarat, ci și de ce a făcut-o, de ce în acest mod și nu altfel, sau de ce acum, în acest moment și nu în altul? Mai ales dacă respectivul trece drept un om inteligent, iar „gafele” nu îi sunt specifice.
Desigur, oamenii cu mai puțină experiență sau cei impulsivi pot fac greșeli autentice și pot alege fraze stângace pentru a-și exprimă emoțiile sau gândurile, dar cei mai rafinați și cerebrali nu prea o fac. Așa că atunci când astfel de oameni fac „gafe” aparente, înseamnă că vor să transmită un mesaj dincolo de cuvintele rostite.
PS 1. Această postare are caracter general și nu trebuie înțeleasă ca fiind o aluzie la vreun candidat la prezidențiale sau formațiune politică.
PS2. PS1 este un exemplu despre cum se scrie un mesaj printre rânduri.
Fără nici o legătură cu ce am scris mai sus, observ următoarele:
- Candidatul susținut de PMP, Theodor Paleologu nu este membru PMP (a afirmat-o clar, într-un moment în care un reporter voia să-l încolțească), deci își poate permite să se detașeze la nevoie față de vreo declarație mai pe arătură care ar veni din acea direcție, sau să susțină PMP atunci când e cazul). De asemenea, nefiind membru PMP, poate accepta susținere și din partea altora (independenți, membrii sau simpatizanți USR, PNL etc)
- Are expunere media neașteptată si destul de favorabilă (deja e peste tot în presă și TV)
- A făcut cu ochiul în câteva rânduri și către alt electorat, inclusiv către cel al USR, spunându-le că locul lor ar fi mai degrabă în Partidul Popular European, alături de PNL și PMP. Și asta a spus-o chiar în plină campanie de nominalizare pentru candidatură.
- Are o imagine publică bună, de om de stat, elegant, ba chiar o atitudine monarhică, s-a ținut departe de scandaluri.
- La referendumul pentru familie, deși nu a luat poziții foarte tranșante, a respectat voința electoratului, inclusiv dreptul românilor de a iniția un referendum.
- Faptul că a fost în aceeași echipa cu Udrea nu îi creează complexe, știe să răspundă degajat, nestingherit la astfel de întrebări, fără să se facă de râs.
Pe de altă parte, Dan Barna și-a cam consumat muniția. A tot invocat sloganul „Fără Penali” până la amețeală, a militat pentru boicotul referendumului pentru familie, a spus-o pe față că „ar susține mariajul homosexual dacă românii ar fi pregătiți”, și cel puțin până acum pare în pană de subiecte. În plus, văd că mai mulți din tabăra USR încep să se sature de el.
Atât USR cât și Theodor Paleologu văd România integrată în Statele Unite ale Europei și necesitatea revizuirii constituției ldin 2003, (opera lui Ion Iliescu…) care ne da bătăi de cap și astăzi, pentru că nu este coerentă (a condus la aberații cum ar fi suspendări abuzive ale președintelui, neurmate de nici o sanctiune pentru Parlament, ordonanțe de urgență aberante fără posibilitatea de a fi blocate, rol impotent al președintelui pe multe teme, inclusiv imposibilitatea acestuia de a demite primul ministru).
Nu va mirați așa de tare dacă undeva pe la sfârșitul lui septembrie, daca sondajele vor iesi prost, USR va renunta la Dan Barna și îl va susține pe independentul Toader Paleologu.
Mno, acum e treaba voastră să citiți printre rânduri….eu cam atât am avut de spus.