Dietă, șah, nebunie

0
1889

Aud câteodată doctori sau nutriționiști recomandând „dieta mediteraneană” mai ales celor din Canada, Anglia, Germania sau Suedia.
Cică să mănânce multe fructe, legume, pește și brânză și o să trăiască mulți ani. Așa că dă lumea buzna la supermarket, în mijlocul iernii, după ce și-au scos mașinile de sub zăpadă, și își umplu portbagajul cu portocale, struguri, roșii, ardei și castraveți, plus brânză la țiplă, fără să se uite de câte săptămâni zăcea marfa în galantare. 

Sa va spun eu cum e dieta mediteraneană aia adevărată. Am văzut cu ochii mei!

Te trezești cand se crapă de 9. Iți iei cațelul mediteranean din dotare și te duci să îți bei cafeaua aceea scurtă și tare (espresso sau ristreto) pe o terasă însorită, cu vedere la palmieri, servești un croissant cu marmeladă sau cu șunca locală și bei un suc stors sub ochii tăi din portocala culeasă azi-dimineață.
Apoi te duci la lucru fără grabă, fără nervi.
La prânz ieși pe terasa de lângă catedrala locală și mai bei și o bere rece, pe lângă paella, pește cu legume și alte minuni culinare.
Între ora două și ora patru faci siesta (acasă sau pe plaja din oras) pentru că afară e prea cald să poți lucra.
Seara după lucru, stai la taifas cu prietenii până pe la miezul nopții, la o altă bere sau cafea cu măsline și brânză de capră locală.
Si tot așa 365 de zile pe an.

Asta e dieta mediteraneană cea adevărată, vă spun eu.  Restul sunt imitații!

*

Una dintre cele mai bune șahiste din România a fost (nu prea mai joacă în ultima vreme), marea maestra Margareta Mureșan. A câștigat de trei ori titlul național, a reprezentat România la mai multe Olimpiade la prima masă (la care România a luat medalia de argint și de bronz), și a ajuns chiar în Turneul Candidaților (pentru cei ce urmaresc șahul, e la fel cum ar fi sferturile de finala pentru Champions League la fotbal, sau un fel de Universitatea Craiova a anilor 80, dacă vreți).
Pe Wikipedia există articole (ce-i drept, scurte) despre Margareta Mureșan în limbile engleză, germană, rusă, portugheză și poloneză (lipsește ceva, dar nu imi dau seama ce…).

Unul dintre cei mai mari politicieni români ai timpurilor recente a fost Marean Vanghelie (Nici el nu prea mai joacă în ultima vreme). Dar are articol biografic pe Wikipedia, in limba româna.

*

Oamenii înțelepți studiază istoria unui fenomen și verifică sursele originale. Nebunii citesc numai știrile cele mai recente.
Oamenii înțelepți studiază o problemă
onlineși offline. Înțelepții fac o excursie la bibliotecă și caută prin colecțiile de cărți. Nebunii presupun că dacă soluția nu poate fi găsită pe prima pagină de la google cu siguranță ea nu există (oops – page not found!).
Înțelepții știu că educația de valoare costă. Nebunii cred în învățământul generalizat gratuit.
Înțelepții acceptă criticile: „Hmmm – poate că e ceva de învățat de aici”. Nebunii se ofensează imediat.

Și nebunii și înțelepții au acces egal la Facebook. Unii se grăbesc să scrie tot ce le trece prin minte, alții premeditează și calculează, ba chiar uneori se abțin. Ghici care categorie produce mai mult conținut?

Bine ați venit in secolul 21!