Vă recomand tuturor, oricum v-ați identifica social, sexual, religios sau politic, filmul „I am Michael” cu James Franco (îl gasiți, probabil, pe Netflixul local). Nu vreau să vi-l povestesc. Dar vedeți-l cât încă se mai poate, înainte ca cenzura corectitudinii politice, ce nu dorește să ne confruntăm cu adevărul sau cu noi înșine, ci intenționează să ne mențină în cutiuțele în care ne-a pus, nu îl va scoate de pe piață…
Până îl veți viziona, gândiți-va numai la următoarele afirmații pe care le facem deseori despre noi înșine:
„Sunt creștin”
„Sunt musulman”
„Sunt gay”
„Sunt trans”
„Sunt ateu”
„Sunt activist”
„Sunt scriitor”
„Sunt profesor”
„Sunt inginer”
„Sunt liberal”
„Sunt conservator”
Or mai rău:
„Sunt islamofob”
„Sunt homofob….”
” …Sunt…..Sunt….”
Nu, nu ești nimic din toate astea.
Cel puțin nu ești numai atat.
Acestea sunt doar etichetele pe care alții (societatea, politicienii, statisticienii, uneori chiar familia) ți le-au lipit pe frunte, să le fie lor mai ușor să te categorisească, să știe ce să îți vândă, ce medicamente să îți prescrie etc.
Acestea sunt identități colective. Ele nu spun de fapt nimic despre tine.
În realitatea, ești mult mai mult.
Ești TU.
Conform principiului lui W. Pauli din fizică, nu există nici măcar doi electroni identici (fiecare este o combinație unică de numere cuantice). Nici TU nu eșți identic cu nimeni altcineva. Nu poți fi băgat într-o cutie peste care să fie lipită o etichetă.
Și tot asemenea electronilor, unele lucruri despre situația ta se pot schimba. Nu ești obligat să trăiești conform cu așteptările altora. Poți dezlipi eticheta de pe frunte.
Societatea modernă nu prea dorește însă că tu să te schimbi. Este mai simplu pentru mulți să te trateze după o identitate externă. De aceea, te vei trezi repetând des: „nu pot să mă schimb, acceptați-mă voi așa cum sunt”.
Această minciună însă nu vine de la tine. Este ceea ce ei, educatorii, presa, poiticienii de toate culorile ți-au băgat în cap. Să te plângi și să cerșeșți aprobarea lor. ȘI să trăiești toată viața ca o victimă”.
Cum spuneam, vedeți filmul „I am MIchael”, povestea reală a cuiva….în căutarea unei identitați. Priviți-l fără prejudecăți sociale, religiose, politice. Încercați să vă puneți în pielea personajului.
Veți descoperi lucruri interesante despre voi înșivă, și veți înțelege mai bine cu ce probleme reale sau imaginare se confruntă cei din jurul vostru.
Nu va lăsați tratați după etichetele puse de alții. Căutați să fiți voi înșivă. (Da, știu, e dificil, uneori e o muncă de o viață…).
Transformarea este posibilă, dacă accepți că este posibilă. „Toate lucrurile sunt cu putință celui ce crede”.