Eu vara nu dorm

0
1595

Cum stăteam eu și mă plictiseam în arșița verii, începură să îmi treacă prin cap tot felul de gânduri….

Și uite așa, îmi adusei aminte că se făcură deja vreo cinci săptămâni de când PMP a anunțat că va organiza o cursă internă pentru a stabili un candidat la prezidențiale și încă nu știm cine este alesul… (cinci săptămâni durează în total o campanie electorală de la cap la cap în Canada).

… Apoi însă, mi-am dat singur peste mână – nu, măi băiatule! nu e cursă internă! Unde te crezi? E cercetare sociologică! Adică un sondaj de opinie prin care popularitatea și notorietatea unor nume sunt testate în marele public!
Aha! îmi zic eu – deci nu membrii PMP își stabilesc candidatul, ci „cercetarea sociologică (adica „sondajul de opinie”), adică alegători oarecare din toate păturile sociale…

Hmmm, îmi zic eu, sorbind un strop de apă tonică – oare cum ar fi fost dacă partidul republican din State ar fi făcut la fel – în loc de competiție internă între candidați, să fi întrebat publicul larg (incluzând democrați, socialiști, verzi, neutri etc), pe cine să pună ei candidat? Nu ar mai fi ieșit Donald Trump președinte pe vecie….Da, dar PMP nu e Partidul Republican din State, nu? Pai, nu e.

Mai, să fie! Ce îmi scapă oare? De ce PMP, partidul unde Băsescu are drept de tăiat și spânzurat (se cheamă drept de veto) peste orice „cercetare sociologica” nu face ca americanii – cursă internă între candidați, aleși de membrii partidului ? ….
Ei, păi motive sunt multe. Mai întâi că la noi, la romani, așa e tradiția…candidații nu se aleg de jos in sus, ci se numesc de sus in jos.

Apoi însă mai e ceva….ce urmărește oare jupân Băsescu cu asta? Vrea si crede oare ca PMP va câștiga alegerile prezidențiale?
Sau mai degrabă vrea să aibă un scor bun în turul întâi pentru a negocia mai departe spre cine să meargă votul PMP-ist în turul doi?
Păi spre Iohannis…nu?
Oare?

Ia sa vedem ce finale (excluzând participarea PMP) ar fi cele mai probabile?
Sa vedem:

Dancila – Iohannis. E clar că Băsescu și candidatul desemnat îl va susține pe Iohannis în acest caz.

Dancila – Barna….Aici deja lucrurile încep să se complice. În timp ce unul dintre potențialii candidați PMP se opune vehement atât lui Dancila cât și lui Barna, un altul face cu ochiul către USR, invitând „prietenii din USR” să vină mai degrabă în Partidul Popular European…. Deci?

Va fi greu să convingi un electorat polarizat contra lui Barna în turul întâi să schimbe peste noapte preferința pentru turul doi! Dar nu va fi greu dacă ai avut un candidat soft, care își menține critica anti-USR la nivel de rivalitate fair-play de la tenis…
Uf, ce căldură…Ia să mai iau un strop de tonică….
Mai departe, ce ziceți de o finală Iohannis – Barna?
Pe cine susține Băsescu și PMP în acest caz?
Pe Iohannis, o să ziceți….ca e Partidul Popular European…
Not so fast!
De ce să nu susții pe acela de la care primești cele mai bune promisiuni de colaborare? Dacă ai avut un candidat prezidențial echidistant față de USR și de PNL, e ușor să virezi ori spre unul, ori spre altul….Mai ales daca, vorba unuia dintre pretendentii PMP, USR ar trebui sa fie tot in Partidul Popular European.
Dar dacă ai avut un rebel care l-a atacat pe Barna în permanentă….atunci e clar, tii cu Iohannis, vrei nu vrei.

Deci, care va să zică, cercetearea sociologică are alt scop. Să afle jupân Băsescu și conducerea PMP care este candidatul cel mai puțin urat, cel mai agreabil, cel care poate să orienteze electoratul PMP ori spre Barna ori spre Iohannis, după cine dă mai mult….Sau să vadă care este acel candidat capabil să polarizeze, să dinamizeze, sa stranga partidul, cu riscul de a crea mereu controverse…

Numai in pielea lui Base să nu fii!

A, și mai e ceva. Băsescu e mare partizan al ideii de Statele Unite ale Europei. Știți voi, cu Schengen, cu Euro, cu integrare rapidă și totală. Seamănă bine aici cu Barna și cu ce propun partidele pan-europene. Unii potențiali candidați PMP îi împărtășesc opiniile, alții nu prea. În plus, unii (adică alții), se mai apucară să facă și filme anti-Soros… alt sponsor al unei Europei Unite.
Cum să ții cont de toate astea și să alegi bine?

D-aia durează așa de mult alegerea de candidat din PMP.
Dacă se alege X, partidul crește, dar se depărtează de USR, în timp ce dacă se alege Y, se poate sta la masă cu ei.

Uf, ce cald s-a făcut, mă plictisesc rău de tot, și acum va mai plictisesc și pe voi – voi să nu vă luați după tot ce zic eu aici, de parcă m-aș pricepe la politică….

Așa că….eu vara asta nu dorm….ci urmăresc (cu atenție!) desemnarea candidaturii unui partid de 5% pentru funcția de președinte al unei biete republici semi-prezidențiale.

Ce ziceți? Să mai desfac o sticlă?