Iluzia optică

0
1478

După lupte seculare care au durat cât toată campania prezidențială, dl. Iohannis a izbutit să o dea jos pe doamna Dancilă și să aibă „guvernul meu”, pe ultima sută de metri ai mandatului. Evident, prilej de mare bucurie, de horă, de joc și voie bună, de urale și șampanie, de parcă l-am fi dat jos pe Ceaușescu a doua oară.

Dar nu vă îngrijorați, nu este vorba decât de o simplă iluzie optică.

Nu s-a schimbat nimic în structura Parlamentului, sunt aceeași pe care îi știam dinainte, doar că acum, s-au aliniat mai multe interese. ALDE și ProRomania au dorit să scape de mme Dancilă, dl. Iohannis a dorit să ne arată că în fine face și dansul ceva la Cotroceni, iar cei de la PSD au preferat să îi dea guvernului PNL șansa de a face greșeli și să evite alegerile anticipate, care nu le-ar fi fost favorabile la momentul actual. 

Situația este foarte asemănătoare cu cea din 2015, când guvernul Ponta a demisionat în ultimul an de mandat, numai pentru ca PSD să revină la putere în 2016, mai puternic ca oricând (președinte fiind tot Iohannis, pentru cei ce au uitat).

Nu este vorba așadar de “distrugerea PSD” cum au anunțat triumfal mulți suporteri ai d-lui Iohannis, pentru că nu e vorba de o schimbare a majorității parlamentare prin vot. Abia la anul vom cunoaște exact dacă PSD este terminat sau dimpotrivă, a avut timp să se refacă.

Până atunci să ne bucurăm că avem parte de un prim ministru al cărui nume de familie este tot Orban, la fel ca omologul său din Ungaria. Prilej de a încurca și mai tare mințile comentatorilor politici occidentali, care și așa confundau Bucureștiul cu Budapesta.