Make the Empire Great Again

0
1434

În contextul campaniei electorale prezidențiale, se vorbește zilele acestea despre nevoia de a revizui Constituția, cum că președintele nu are suficiente puteri, că nu poate demite primul ministru sau dizolva parlamentul etc.

Eu am o altă propunere de rezolvare a crizei, inspirată din istoria medievală (ca să vedeți că nu doar Andrei Caramitru citește istorie, hi hi).

E mai puțin cunoscut faptul că Imperiul Roman de Răsărit (cunoscut sub numele de „Imperiul Bizantin”), stat care a dominat Europa și bazinul mediteranean aproape 1000 de ani după căderea Imperiului Român de Apus, se numea în documentele oficiale „Romania” (cu a, nu cu â), sau, în grecește (limba oficială a imperiului) „Basileia Romaion”, cuvântul grecesc „basileu” însemnând rege sau împărat.
Ultima dinastie de împărați sau „basilei” care a condus Imperiul Român de Răsărit (Romania) a fost dinastia Paleologilor, între anii 1259 si 1453.

Constantin IX Paleologos, care a pierit în 1453, când turcii lui Mohamed al II-lea au cucerit Constantinopolul (astăzi Istanbul), a fost ultimul împărat (basileu) al „Romaniei”.

Consider că aceste alegeri prezidențiale românești oferă țării noastre o șansă unică.

După cum ați aflat, pentru alegerile din noiembrie s-a înscris în cursa și Theodor Paleologu, boier de viță veche, posibil urmaș al vechii dinastii bizantine a Paleologilor.

Domnia sa, deși candidat independent la prezidențiale, afișează o atitudine monarhică: folosește un limbaj elevat si solemn, este împăciuitor și transpartinic, nu își atacă (prea mult) adversarii politici, caută să îi ințeleagă pe toți și să să culeagă voturi de la toți.

De aceea propun ca în locul alegerilor prezidențiale, în luna noiembrie să fie organizat un referendum pe următoarele două teme:

1. Abandonarea căciuliței pleoștite de pe â-ul din România, semn al umilinței, și adoptarea de către țara noastră a vechiului nume imperial de Romania (așa cum ne spun americanii oricum);

2. Revenirea țării la monarhie sub conducerea înțeleaptă a basileului Theodor Paleologu.

Astfel țara noastră va abandona republica impusă de sovietici în 1947, care ne-a adus comunism și apoi o tranziție dureroasă datorită unor președinți slabi și va reveni la gloria unei monarhii luminate, Romania cea nouă devenind astfel moștenitoarea spirituală a gloriosului imperiu medieval.

Strângerea de fonduri pentru referendum se va face sub vechiul slogan sub care s-au strâns fondurile pentru construirea Ateneului Român, modificat după cum urmează:

„Dați un leu pentru basileu!”

Trăiască Theodorus al Primulea, basileul Romaniei!

Make the Empire Great Again (MEGA)