Oul fiscal

0
2134

Dragă statule,

De când am aflat că Joiana şi găinile mele din gospodărie reprezintă capital, iar oulale şi laptele consumat constituie plusvaloare, mi-am pierdut liniştea. Fiind de felul meu un om corect, mi-am făcut imediat un caieţel unde să trec în fiecare zi foloasele impozabile pe care le produce gospodăria proprie.
Eu nu vreau să procedez precum vecinul Ionel, care de când a auzit de impozitarea oualelor, şi-a dus găina la veterinar să îi dea certificat de menopauză, cum că nu ar mai fi capabilă să producă. Eu l-am văzut cum ia ouăle noaptea pe furiş din cuibar şi le mănâncă sub formă de clătite, să nu se vadă gălbenuşul, iar cojile le pune la mixer când îi face lui ăla micu’ shake, ca să nu fie prins asupra faptului.
Declar pe propria răspundere că găinile mele au făcut săptămâna asta 5 ouă – dar pe unul l-a mâncat Ghiţă, porcul nostru de-l creştem pentru Crăciun, până să ajung eu să le iau din cuib. Nu ştiu cum să procedez şi la ce rubrica să îl scriu în caiet, dacă să îl scad la cheltuielile pentru întreţinere la capitalul porc, sau să-l pun la pierderi, sau să îl declar ca profit reinvestit. Tocmai când mă gândeam cum să procedez mai bine, a sunat telefonul şi m-am întors brusc şi am dat cu cotul peste coş, aşa că alte două ouă au căzut pe jos şi s-au spart.
Domnu’ Vosganian, unde trec ouăle sparte? Că nu pot să spun că nu au existat, poate că ăştia de la fisc o să ia găina la întrebări, şi asta proastă cum e, o să spună tot şi mă da în vileag. E voie să le trec la pierderi?

Pe urmă m-am uitat la alt ou, şi văzui că asta avea plod, dacă îl pun la clocit o să producă alt capital găină mâine poimâine, şi eu cred că asta se poate consideră reinvestitie. Dar domnu’ Vosganian nu ne-a precizat cum facem cu capitalul reinvestit. Rugaţi-l dvs să dea la televizor un interviu şi să ne explice cu exemple, să ştim şi noi ţăranii cum procedăm.
Dar dragă statule, treaba e mult mai complicată. Ce să fac cu celelate avantaje impozabile pe care mi le aduce gospodăria?
Acum o săptămâna a fost ziua lui ăla micu şi unul dintre prietenii lui din sat a făcut nişte măscări de râserăm cu toţii de ne-am ţinut de burtă, zău aşa, mai rău ca la Divertis – numai că apoi m-am simţit vinovat că am beneficiat de umor la domiciliu pe gratis şi am simţit că trebuie să plătesc impozit pe banii care i-aş fi dat dacă aveam circ la mine în ograda. M-am uitat prin ziare să văd câte mai costă un bilet la un stand-up comedy – dar preţurile variază foarte mult – eu cât trebuie să pun în registru? Pot să pun suma minimă, că doar ăla micu’ nu avea aşa multă experienţă?
În altă zi, vecinul Costel a trecut pe la mine când venea de la coasă, cu plosca de ţuică de prună şi am tras cu toţii câte duşcă – şi ne făcurăm şi câte o ţigară de tutun d-ăla uscat pe gard la mine – nu mai îmi amintesc exact câte frunze de tutun am pus acolo că eram cam ameţit, şi frunzele erau zdrobite. Habar nu am cum sa scriu asta in registru.
Ieri, Joiana, vaca noastră, care a fătat acum trei săptămâni, avea ugerul greu şi mugea de durere, aşa că m-am dus să o mulg. Săraca a fost atât de recunoscătoare că mi-a tras o limbă pe par în timp ce o mulgeam. Când m-a văzut nevasta a zis că arăt foarte sexy aşa – parcă m-am dat cu gel. Când am terminat să o mulg (vaca, nu nevasta), ea a sărit pe mine (nevasta, nu vaca), că eram prea macho, şi nu m-am putut abţine aşa că mă trezii că făcui amor în grajdul Joianii ca în tinereţe. E şi asta un avantaj al gospodăriei, că am grajd cu fân la mine acasă. Un vecin de-al nostru face turism rural şi încasează bani frumoşi de la franţuji când îi lasă să doarmă în grajd. Eu cât trebuie să plătesc pentru avantajul ăsta?
Am vrut să plec la frizer să îl întreb cât mai costă un tuns d-ăsta modern la care îţi dă şi cu gel pe par, aşa cum mi-a dat mie Joiana. Vreau să ştiu dacă am procedat corect, sau pot să ignor, având în vedere că Joiana nu e persoană fizică autorizată.
Şi iarăşi, dragă statule, nu mai ştiu cum impozitez muştele care au lins laptele Joianii căzut pe jos. Sunt încurcat rău – nu mai ştiu ce să scriu în caiet şi nu vreau să fiu acuzat că nu îmi iubesc ţara. Eu nu vreau să înşel statul, nu vreau să ajung ca domnul Dragnea să fac închisoare din aia suspendată, că mie mi-e frică de înălţime.

Cu respect, badea Gheorghe.