Pentru că suntem în 2015…

0
2395

Dragă Justin,

Felicitări pentru victoria în alegeri. Îți urez să duci Canada pe noi culmi ale liberalismului. Scuze că nu am votat cu tine. Am fost în echipă cu retrogradul ăla de Harper. Dar știu că tu ești generos și pentru tine, un canadian este un canadian. Fie el terorist sau chiar conservator. Așa că îndrăznesc să scriu mai departe.

Până și Thomas Mulcair a plâns cu lacrimi, că ai scăpat țara de tiran! Ce dacă au pierdut mai mult de jumătate din locurile în parlament? Este pentru o cauză bună!

Justin, îmi place că ai început în forță! Imediat l-ai sunat pe Obama să îi spui că nu avem ce căuta în Siria și Irak. Noi suntem pașnici, nu ne batem cu teroriștii în deplasare! (Dar nu aș vrea, Justin dragă, nici pe teren propriu, sper că mă înțelegi). Nu știu cum i-a picat lui Obama chestia asta, dar a înghițit-o, că doar e prietenul nostru. Acum, că și el a refuzat proiectul Keystone, trebuie să fie doar o coincidență.

Nu cred că trebuie să ne facem griji de celălalt vecin, Justin. Cel de dincolo de Polul Nord. Cu președintele ăla cu nume de mâncare de cartofi cu brânză. Știu, nu sunt întotdeauna foarte prietenoși. Uneori pierd la hochei, se mai supără și invadează țări vecine. Dar noi avem prietenii de la sud care, sperăm, vor sări în ajutorul nostru la nevoie. La fel cum îi ajutăm și noi pe ei. Pașnic.

Mi-a plăcut că te duci la locul de muncă cu autobuzul și că te îmbraci în blugi. Chiar dacă știm cu toții că regia e a prietenilor tăi de la CBC, care te iubesc foarte mult de când le-ai promis cele 150 milioane. Într-o țara liberă, presa oficială e că o amantă de lux. Vreau să zic, imparțială. Și fidelă. Celui ce da mai mult.

Ai ales jumătate dintre miniștri să fie femei, jumătate bărbați. Doar suntem în 2015, nu? Bravo! Sper că sexul nu a fost singurul criteriu la numire. Ăștia mai retrograzi, vrem să știm mai mult cum se vor cheltui banii. Care bani? Aia din bugetul care se echilibrează singur, plus cei din deficitul pe primii 3 ani de guvernare. Că un buget echilibrat nu era de ajuns, după 10 de foamete în opoziție. Iar în 2015 e cu siguranță mai important să avem paritate pe sexe la miniștrii decât câteva zeci de miliarde, acolo, deficit pe care îl vom plăti cu dobândă, noi și copii noștri.

Bine ai făcut că vei crește cu 4% impozitele ălora de câștigă peste 200,000 dolari pe an. Așa merită toți ăștia: medici specialiști, ingineri din înaltă tehnologie, oameni de afaceri, manageri. Dacă nu le convine, ori să muncească mai puțin, ori să plece în altă țară! Nouă nu ne trebuie!

Gata cu timpurile în care marijuana era periculoasă pentru cap! Am intrat într-o nouă eră! Acum, noua știință liberală ne spune că marijuana ajută la stimularea creierului. Unii care au fumat-o au ajuns mari de tot-inventatori, șefi de companii, chiar prim miniștrii! Acum că o să fie legal, o să ajungem țara cu cele mai multe genii!

Ce bine e, Justin, să ai prieteni în partidul verde și la grupurile ecologiste. Acum, că Harper a plecat, s-au liniștit, s-au bucurat, și-au luat banii și gata! Așa că amicul tău Codere poate trage apa liniștit la toaletă Montrealului- 8 miliarde de litri vărsați în fluviu, și nimeni nu mai face meetinguri de protest. Că doar suntem în 2015 și nu o să strige contra liberalilor!

Ții minte cum Harper voia să filtreze refugiații pe motive de securitate? Totală lipsă de viziune. În fond, din 25,000 de refugiați care ne vor veni până la ….(era să zic Crăciun, am uitat că nu e corect politic) până la sărbătorile alea de iarnă, nu pot fi mai mult de 1% de teroriști inflitrati, nu? Nu are sens să ne facem griji doar pentru atât!

Vreau să îți mai zic, Justin, că poveștile frumoase au și ele un sfârșit. Popularitatea ta de început de mandat se evaporă repede. Nu ești singur, au pățit-o și alții. E suficient atentatul de la Paris la care tu să o ții pe a ta, cu retragerea trupelor. Iar memoria oamenilor e scurtă, și este obișnuită să își amintească mai ușor ce faci prost. Harper sau Obama îți pot povești mai mult despre asta.

Și atunci când farmecul începutului de poveste se va risipi, vei afla, Justin, că cetățenii simpli sunt de fapt tot ca pe vremea lui Harper. Egoiști, adică! Le pasă de joburi, de familii, de taxe mici și de securitatea lor, și nu își vor mai aduce aminte că tu ai mers cu autobuzul în prima zi de servici. Ci mai degrabă își vor aduce aminte de 2015 ca anul cu două atacuri teroriste în Paris.

Ține minte, dragă Justin, că nu toată lumea pe planeta asta e în 2015.