Presa și tehnologia

0
1671

Cea mai mare greseală astăzi este să îți formezi opinia despre lume prin lectura presei.
Pentru că presa nu mai vinde de mult timp adevărul și frumosul, ci zgomotul, senzaționalul, scandalul sau interesele mediocre de marketing. Atâta vreme cât presa hrănește publicul cu zgomot și confuzie, să nu ne așteptăm ca acesta să compună simfonii.

Dacă ajungi să crezi că lumea este așa cum ți-este prezentată de presă, devii un resemnat, un consumator pasiv de știri proaste, un indignat fără cauza, un mânios fără energie, un protestatar de canapea.

Mai degrabă să ne hrănim mintea și sufletul nu cu vești rele, ci cu idei care ne îndepărtează de haos și ne conduc spre armonie. Pe acestea nu le vom găsi în mass media, ci în cărți, în catedrale, în muzee. Alegerea este a noastră.

Insa tehnologia, acest aliat natural al presei, a banalizat accesul la informație (de toate felurile), făcând astfel foarte dificil accesul la înțelepciune.

Vrei să afli care a fost scorul între două echipe oarecare din divizia B din Anglia acum 20 de ani, cine a marcat și în ce minut? Îți ia câteva click-uri pe Google.

Vrei să înțelegi lumea în care trăiești, și sa ai acces rapid la toate eforturile făcute de-a lungul secolelor pentru a răspunde la marile întrebări ale vietii? Google îți livrează mâncărica rapid, gata mestecată. Fast food. Deseori junk food. Indoapă, dar nu hrănește.

Dar înțelepciunea, la fel ca și forța mușchilor, nu se capătă prin câteva click-uri, ci prin orele de studiu disciplinat, de gândire, de observații, de discuții. Dar astăzi nimeni nu mai are răbdare pentru zidirea caracterului. Ne enervăm teribil dacă computerul are o întârziere de câteva secunde. Dorim să obținem totul „instant”. Și gratis.

Doar că nimic nu este în realitate gratis. Prețul plătit este formarea unei gândiri superficiale, lipsită de spirit critic și putere de analiză. O minte arogantă, autosuficientă, gata să disprețuiască tot ce a existat până la ea.

Astfel, tehnologia contribuie la producția pe bandă rulantă a idioților bine informați, atât de necesari lumii de mâine.