Profesionism

0
1454

Să zicem că ai de renovat o casă. Și la un moment dat, trebuie să instalezi un sistem electric nou, să tragi fire prin pereți, să pui aer climatizat și aparate de căldură, plus un contoar nou.

Îți trebuie neapărat un electrician genial ca să îți facă bine treaba asta?
Nu, ci doar un electrician bun, cu experiență, care să știe ce are de facut si să o ducă la bun sfarsit, fără accidente.

Merge să o faci cu un oarecare, cu un amic simpatic, care e vânzător de pantofi sau cu unul care pune faianță, dar îți face treaba la jumătate de preț?

Nu cred, dacă te duce mintea și nu vrei să riști să îți pui viața în pericol.

De ce aplicăm aceste criterii când ne instalăm sistemul electric acasă, dar atunci când alegem un președinte de țară, de a cărui competență depinde nivelul de trai și siguranța a 20 de milioane de oameni, refuzăm un profesionist și preferăm amatori simpatici sau ieftini?

Theodor Paleologu nu este un geniu al politicii. Dar nici nu e nevoie de genii. E suficent un profesionist, unul care vede de prima dată unde e buba și știe să prescrie soluția corectă. Atât. Așa cum a fost singurul care a remarcat, de la început, că buba e Constituția, nu (numai) oamenii.

Ceilalți candidați sunt amatori – simpatici sau nu, ieftini sau nu, dar amatori. Care propun soluții fanteziste. Care nu știu să „lege la pământ” firele. Nu știu să pună bine „siguranțele” la sistemul electric numit statul român.

Când vedeți pe unii strambând din nas – aducând tot felul de obiectii, spunând că Paleologu nu e simpatic, ba că are barbă, ba că fumează pipa, sau eu mai știu ce altă scuză, întrebați-l dacă și-ar repara sistemul electric acasă cu un tâmplar sau cu un agent de asigurări.

România are mâine șansa să facă un salt important – să aleagă un PROFESIONIST al politiici. Nu un geniu. Doar un „simplu” profesionist.

Și să iasă odată din era amatorismului cumsecade.

PS. Răspândiți în grupurile de diaspora și nu numai această idee – poate că românii vor depăși mentalitatea asta de suporteri de echipe de fotbal, și în loc să „țină” cu un candidat, ar face mai bine să „aleagă” unul.