„Fenomenul Trump” si risipirea perdelei de fum

0
1835

Perdeaua de fum era tactica folosită cel mai des în războaiele convenţionale pentru a masca o retragere a armatei. Sepia marina, atunci când este atacată, împrăştie un nor de cerneală pentru a-şi derută agresorul şi a câştiga suficient timp să se retragă. De-a lungul razboiului rece, sovieticii au folosit „dezinformarea” – lansarea de idei şi zvonuri alcătuite din informaţii aparent credibile, dar false în esenţă, spre a-şi promova agenda în societăţile occidentale. Se pare că aceste tactici sunt mai actuale ca oricând in politica mondială.

În campania electorală americană din 2016, un sistem furibund de perdele de fum, nori de cerneală şi dezinformări constante au fost folosite intens cu scopul de a demoniza oponentul socialismului (numit astăzi progresism). Marile reţele mass-media occidentale, dirijate din umbră de speculatori ai pieţei de capital, oameni ce urmau să facă miliarde în urmă asteptatatei căderi a pieţei de capital că urmarea a victorie democratei Hillary Clinton, au făcut eforturi uriaşe pentru a prezenţa în cea mai nefavorabilă lumina candidatul capitalist, omul de succes, cel favorabil pieţei libere şi supremaţiei militare a Americii în lume.

De-a lungul anului electoral, Donald Trump a fost zugrăvit zi de zi ca misogin, prost, norocos, falit, rasist, ignorant, imoral – într-un efort uriaş de a ascunde imaginea sa reală – cea a antreprenorului de succes, patriotul, omul de acţiune. Cu câteva excepţii, presa românească s-a aliniat şi ea, cel mai probabil din lene de gândire şi lipsa de documentare, la tendinţa mondială concertată de a blama excentricul aventurier care îndrăznea să lupte contra establishmentului.

Urmele acestei uriase risipe de otravă, din păcate, persistă în presa mondială şi românească chiar şi după victoria suprinzătoare în alegeri a lui Trump, care este în continuare atacat zilnic şi transformat în personajul central al celor mai aberante fantezii – cea mai gravă fumigenă (proaspăt demontată de serviciile secrete americane), fiind că ar fi fost omul ruşilor – cu toate că este singurul lider din lumea Occidentală care persistă în menţinerea sancţiunilor contra regimului Putin, deşi este singurul lider care dezvoltă un cordon de de alianţe cu Europa de Est, tocmai pentru a bloca influenta ruseasca şi pentru a tăia legăturile Rusiei cu Europa de Vest, deşi este singurul lider preocupat de sporirea puterii NATO.

În acest context, cartea lui Mihai Neamţu, “Fenomenul Trump” soseşte la timp, având misiunea de a risipi perdeaua de fum a intoxicărilor mediatice şi a ne prezenta adevărata faţă a liderului lumii libere pentru cei 4 sau chiar 8 ani care urmează. Este în interesul publicului nostru, inclusiv al politicienilor români să cunoască istoria precum şi modul de gândire şi de acţiune a acestui personaj complex, şi pentru a înţelege că România are în administraţia Trump un aliat important, practic singurul nostru furnizor şi garant de securitate.

Goebbels spunea „O minciună repetată de 1000 de ori devine adevăr”. De câte adevăruri avem oare nevoie că să putem risipi efectele unei minciuni? Această carte îşi propune să joace exact acest rol, dar nu îşi va realiza scopul decât dacă cititorul o va aborda cu o minte deschisă, fiind gata să afle ceva nou şi să renunţe la ce i se părea că ştie.