Țării cât mai mulți Șordani!

0
1395

Țării cât mai mulți Șordani!

(articol cu potențial ridicat de enervabilitate – pentru unii)

Am văzut interviul doamnei Cosette Chichirău cu Dragoș Pătraru. Vă spun direct: Cosette mi-a plăcut (E prima oară când o „ur-mă-resc-cu-a-ten-ție”, și îmi pare bine că nu m-am luat după ce spun alții despre ea. La fel am procedat și cu Trump, și cu Clothilde Armand, Theodor Paleologu și cu Nicușor Dan – încerc să îmi construiesc opinia despre oameni prin observație directă, nu după „third party endorsment”, și cu atât mai puțin după presă). Chiar și Dragos Pătraru s-a metamorfozat în prezența ei.

(Că tot am pomenit de Nicușor Dan – prima dată când am auzit acest nume, îmi imaginam că se scrie de fapt Nicu Șordan… Am pățit aceeași chestie în copilarie cu Gil Berbeco, în loc de Gilbert Becaud, și mă întrebam mereu ce fel de motan o fi acela despre care cânta Juliette Greco – „motandru” (în loc de „mots tandre”)….E tare frumos să fii copil și să nu îți fie jenă de greșeli inocente!)

Am „rezonat” cu ea (Cosette) pe mai multe teme. („rezonat” nu de la francezul „raisonner”, ci de la englezescul „to resonate” – a intră în rezonanță). Mi-a plăcut atitudinea omului care vrea să ajute sincer, care simte că anii de studii și de muncă petrecuți intr-o societate așezată (Cosette a trăit mulți mulți ani în SUA) ar putea fi de folos uneia aflate încă în haos și căutare de sine. Mi s-a părut de asemenea (Cosette) lipsită de ambiții prostești sau de alergarea după glorie sau funcții.

De asemenea, l-a criticat pe Dan Barna apropos de organizarea alegerilor interne, dar cu multă detașare, fără ranchiună sau ofuscabilitate, sancționând mai degrabă atitudinea panicoasă tipic dâmbovițeană a șefului de clan care dorește să își asigure spatele înainte de o bătălie importantă.

Cred că mult mai mulți români din afară ar putea ajuta România, având aceeași atitudine, a omului care simte că poate fi de folos, și care acceptă cu seninătate regulile deseori murdare ale jocului politic. Mi-ar place să văd mai mulți Paleologi sau Șordani sau mai multe Cozete prin toate partidele. Nu de alta, dar vă spun din experiență proprie, că oamenii care au făcut politică prin țările vestice au mai multe șanse să se asculte unii pe alții și să ajungă la compromisuri rezonabile, fără de care țara nu va putea avansa.

Cu totul altfel ar arata, zic eu, o Românie care ar avea de-a face cu un cuplu președinte – premier de tipul Paleologu – Cosette decât cu Iohannis – Viorica. Chiar dacă ar fi, ideologic vorbind, în tabere diferite.

Așadar, țării cât mai mulți Șordani!

PS. Mi se atrage atenția că mă înșel, că de fapt îmi place Cosette doar din cauză de compatibilități zodiacale (dânsa e născută pe 12 decembrie, eu pe 11). Resping această insinuare. Eu fiind Săgetător, nu cred în astrologie!