Tot boscorodim noi USR-ul, dar iată că membrii și-au ales direct candidații la Europarlamentare, fara sfori trase de sus (să nu visați să vedeți așa ceva la PSD sau PNL. Aș vrea să văd asta și la Alternativa Dreaptă, dacă va reuși să se organizeze la timp).
Și până una-altă, Clotilde Armand (slăbiciunea mea secretă, care nu ar trebui sa fie la USR, zic eu) este pe listă pe poziția a doua – cu sanse mari sa fie aleasă!
Acum, sper să nu intervină delicatul candidat permanent la functii inalte, domnul Ciolos (care în 2016 nu a vrut să candideze nicăieri, doar a asteptat ca alții să tragă la jug pentru el și să ii ofere portofoliul de prim ministru pe un covoraș roșu) si să ceara liste comune cu USR, bagandu-se in fata înaintea lui Clotilde, că îl mănânc de viu…
Asadar, huo USR pentru doctrina globalistă elgibitistă, bravo USR pentru organizarea democratică prin care dati o palma peste ceafa „pluripartidelor” de sufragerie !
Iar noi ăștia „de dreapta”, care stăm și comentăm savanți, cărora nimic nu ne ajunge la nas și mustăcim mofturos, ce ne facem? Care e pasul următor? Ne mulțumim cu Catedrala? Mai asteptam inca 100 de ani?
Sigur ca multi dintre cei auto-declarati conservatori nu cred însa în seriozitatea și transparența procesului de selecție a candidaților din USR.
Le înțeleg scepticismul și recunosc că există pericolul ca totul să se balcanizeze până la urma.
În primul rând (suntem români, nu? până la urmă?), dacă există o caracteristică românească constantă de-a lungul timpului și de-a latul partidelor politice, este talentul de a nu lua nimic în serios, de a mima democrația. Adică, până la urmă, se tem unii prieteni, cineva va interveni și va schimba regulile jocului, iar listele prezentate ieri vor suferi modificări drastice, pe placul șefilor (cei vizibili sau cei ascunși). Plus pericolul unei aliante electorale de ultima ora cu partidul d-lui Ciolos, care ar arunca in aer demersurile de pana acum.
Dacă așa ceva se va întâmpla, înseamnă că USR nu este decât o altă păcăleală românească, așa cum ne-am obișnuit prea mult în ultima vreme. Ar însemna că USR a ridicat prea sus ștacheta asteptarilor, și s-a împiedicat de propriile sale standarde.
Dar dacă șmecheriile mentionare nu se vor întâmpla, iar USR își va menține principiile și modul de acțiune de până acum, mi-e teamă că vor avea mult de câștigat. În plus, ar ridica nivelul la care se face politică în România (ceea ce, între noi fie vorba, nu ar fi rău deloc!).
Având în vedere că, din câte se pare, USR primește counseling politic din afară (tot e acuzat că ar fi partidul lui Soros!), pariul meu e că se vor ține de cuvânt.
Nu vor avea votul meu, din motive ideologice, deși doamna Clotilde Armand este probabil cel mai serios om politic activ din România la ora actuală! Dar sper mult că exemplul de partid „la firul ierbii”, în care votul membrilor să fie luat în seama, să fie urmat și de alții.