Trump și anti-Trump

0
1737

Nu fac parte dintre cei ce cred că Donald Trump este trimisul personal al lui Dumnezeu pe pământ. Am verificat cu atenție, și cred în continuare că în Evanghelia după Ioan, capitolul 1, versetul 14 scrie „Cuvântul s-a făcut TRUP”, și nicidecum „Cuvântul s-a făcut TRUMP”. Nu îmi fac așadar iluzia să găsesc la Casa Albă un profet sau un personaj imaculat.
Omul provine dintr-un mediu de afaceri special – cel al construcțiilor și investitilior imobiliare. Este greu de crezut că nu a încercat niciodată să minimizeze taxele de platit la fisc. Sau că nu a manipulat sume importante de bani lichizi, sau că nu a plătit „la negru” unele lucrări.
Nici nu cred că orice ar face, orice decizie ar lua este neapărat cea mai inspirată. Personal cred că a deschis prea multe conflicte, atât interne cât și externe. Dar el face exact ceea ce știe  mai bine: să creeze controverse și să amentinte, știind pe de o parte că numai așa adevrsarii te pot lua în serios, și că conflictele sunt bune, pentru că te mențin mereu in centrul atenție. Imposibil să te faci uitat.
Insa omul acesta, cu experiență de peste 40 de ani în afaceri de miliarde, care urmareste activ politica americană de mai bine de 30 de ani, este un brand în sine. Și-a construit reputația și imaginea cu migală. Nu este nicidecum un idiot sau un bufon, așa cum încearcă media ostilă să ni-l prezinte. De aceea, când văd amici care preiau și propagă această narațiune, mi se face milă de ei, mai ales când e vorba de simbriasi care nu au lucrat o zi în mediu privat sau nu au vândut niciodata un creion in viata lor, și care dacă mâine ar fi dați afară de la job sau li s-ar tăia subvenția nu ar știi încotro să apuce. Tocmai ei sunt cei mai rafinați critici ai președintelui american. Tocmai ei știu cel mai bine.
Dragii mei amici anti-Trump.
Vă înțeleg durerea.
Ați fost programați de mass media să îl urați necondiționat. Presa mondială știe bine să se joace cu emoțiile voastre și să va întărească prejudecățile. Ați fost făcuti să credeți că Trump a apărut de nicăieri, e un derbedeu, un aventurier politic, care s-a nimerit să aibă norocul începătorului.
Nimeni nu a v-a spus vreodată cât de popular este Trump în mediile de afaceri nord-americane, că numele Trump este un brand încă din anii ’80. Habar nu aveți că oameni celebri de afaceri sau specialiști în marketing din America de Nord (Seth Godin, Jay Abraham, Robert Kiosaki, Perry Marshall, Simon Sinek, Dan Kenedy, Ryan Fletcher, Kevin O’Leary și mulți alții – de care probabil nu ați auzit niciodată, deoarece ați trăit în bula subvențiilor sau ați avut job cald la stat) îl folosesc mereu ca exemplu de om de succes, fie că îl plac sau nu la nivel personal, și au anticipat victoria lui, pentru că i-au înțeles strategia, poziționarea și marketingul. Victoria lui în alegeri a devenit una de manual. Nimeni nu v-a spusi că pozițiile lui despre China, despre zidul din sud, despre reglementările excesive, despre datoriile externe și programe sociale au fost expuse clar în cărțile și interviurile lui din ultimii 20 de ani.
Ați fost programați de mass media să credeți că Trump e un imbecil și un clown, care a ajuns la Casa Albă din întâmplare. Si v-a placut ideea. In loc să faceți efortul de a încerca să înțelegeți ce se întâmplă, ati preferat să vă spuneți unii altora povestea preferată, că Trump a câștigat din greșeală, că e un fraier, că e omul Rușilor, că se trage de la fakenews….pentru că asta va mângâie orgoliul rănit.
Ați fost făcuți să credeți că Trump a fost pus președinte de Rusia (ceea ce îmi arată că nu ați citit nici cartea generalului român Pacepa despre dezinformare (Desinformatia – 2013), despre cum face Rusia lumea să creadă ceeea ce vor ei să creadă, și nici cealaltă, scrisa chiar inainte de alegerile din 2016, „The looming disaster” în care fostul șef al spionilor români descria clar că Rusia nu are nici un interes să pună un republican la Casă Albă, ci are mai degraba interesul să îl compromită, în caz de victorie). Pentru că președinții republicani au pus mereu Rusia la locul ei, în timp ce democrații, prin atitudine împăciuitoristă, le-au făcut jocul.
Fără să va dați seama, dragii mei amici, sunteți victimele propagandei rusești, sabotand tocmai institutia care i se opune.
Aduceți-va aminte ce siguri pe ei erau toți analiștii de la CNN, BBC, ABC, CBS și restul anti-Trumpistilor până pe data de 8 noiembrie. Șocul lor a fost mare, într-adevăr. Si nu l-au înghitit prea usor. Ziarele pe care le citiți continuă să va prezinte lucrurile trunchiat. Orice acțiune pe care o inițiază Trump este întoarsă pe dos de presă și pusă în lumina nefavorabila. Presă nu mai este de mult obiectivă, e bien să știți asta. Rolul presei de astăzi nu este să prezinte adevărul, ci să va întărească prejudecățile.
Desi unii dintre voi sunteți oameni educați, voi preferați să lăsați emoțiile negative să va întunece judecata.
Făcând așa, nu faceți decât să va pregătiți pentru următoare dezamăgire, cea dn 2020.
Cum v-am spus la început, nu sunt fan Donald Trump, dar cunosc personajul de peste 10 ani, invartindu-mă prin mediul de afaceri nord american. Nu mi-a plăcut niciodată de persoana lui Trump, l-am considerat mereu arogant și antipatic (la fel il consideră majoritatea specialiștilor în marketing de care am pomenit), dar am obiceiul prost să mă detașez emoțional și să încerc să văd lucrurile obiectiv, în loc să mă ofensez superior. Cred și astăzi că tipul e narcisist, showman și umblă după laude, dar cu toate astea multe din abordările lui dau rezultate. În plus, spune ce gândește, fără să își mestece cuvintele, nu se teme de judecata presei, nu este deloc ușor de cumpărat.
Da, mi-a plăcut mai mult Reagan. Obama era și el simpatic uneori. Dar a permis Rusiei, Chinei și ISIS-ului să se dezvolte exagerat de mult. Astăzi, cu antipaticul Trump, Rusia, China și ISIS au trebuit să dea înapoi, și în plus administrația americană este pe punctul să găsească rezolvarea la problema Coreei de Nord.
Nu cred deloc ca e nevoie ca un politician să fie simpatic. Mi se pare suficient să fie eficient în ce face. Dacă vreți să vedeți oameni simpatici, dați televizorul pe un alt program, pe un canal de comedie.
Dragi mei amici, detașați-vă emoțional de ura anti-Trump, că nu va priește. Renunțați la pretinsa voastră superioritate morală, pe atitudinea de „know it all”, nebazată pe fapte, și încercați să înțelegeți lumea în care trăiți. Abia atunci se va putea dialoga cu voi. Vom avea de câștigat cu toții.