Turul II – Moartea pasiunii

0
2051

După multă zarvă plus cheltuiala a vreo 140 de milioane de euro de la buget, turul I al alegerilor prezidențiale românești ne oferă o finală previzibilă între actualul președinte în funcție, Klaus Iohannis, sprijinit de PNL și Viorica Dăncilă de la PSD – până mai ieri prim ministru. Anunțat ca o tânără speranță cu șanse mari de a intra în turul II, Dan Barna (USR) a terminat la 8 procente în urma Vioricăi. Cu tot entuziasmul „oamenilor noi”, iata ca mașinăria de vot a PSD-ului și-a făcut datoria, asigurandu-și biletul pentru finală. Mai departe, câteva observații culese după aflarea rezultatelor:

1. Multora le scapă faptul că plictisitoarea finală Iohannis-Dăncilă, acest „el clasico” PSD- PNL al politicii romanesti se anuntă mai echilibrată decât credeam. Scorul de 36 la 24 în primul tur nu e nicidecum un motiv pentru Iohannis să se culce pe o ureche. Observăm acum la ce au folosit sondajele triumfaliste care îl dădeau pe Iohannis undeva la 40-45%. iar pe Viorica Dăncilă între 12 și 15%: la inducerea idee ca „meciul e jucat”.
Acele sondaje au mobilizat puternic un anume electorat și au reușit să-l ducă pe Marele Anonim la …36%. Fără ele, ar fi scos probabil sub 30%. Motiv așadar de fiori pe șira spinării pentru echipa PNL.

2. Continuând strategia de a evita confruntările cu ceilalți candidați, echipa lui Iohannis a anunțat refuzul oricărei dezbateri pentru turul II cu Dăncilă. Nu știu dacă asta s-a dorit a fi o lovitură electorală, presupusă să-l pună pe fostul primar de Sibiu la adăpost de vreo situație penibilă, știindu-se că dânsul nu este cel mai mare orator. Dar în țară aceasta decizie a avut efect de bumerang. Nu doar Dăncilă, dar și mulți suporteri ai altor candidați au văzut această fugă de confruntări ca pe un semn de slăbiciune și de lipsă de respect față de electorat. Cei care o consideră pe Dăncilă „proastă” datorită greșelilor de exprimare (în mare măsură, presa a contribuit enorm la construirea acestei imagini), uită că această doamna a stat 9 ani la Bruxelles și este liderul autoritar al PSD, partid care domină politică românească de la revoluție încoace. Vom vedea cât de bine a fost calculată această mutare.

3. Ca un degustător de campanii electorale și strategofil ce sunt, aș fi curios să văd dacă echipa domnului Iohannis are vreun plan pentru a curta electoratul USR, PMP, UDMR, preluând o parte din temele și preocupările acestora, sau dimpotrivă, va crede că succesul va veni de la sine. Deocamdată, liderii PMP și USR au anunțat sprijinul în turul II pentru actualul șef al statului, dar în zilele noastre, electoratul nu mai poate fi „vândut” sau „tranzacționat” după cheful boss-ului. Deocamdată singurul mesaj electoral al președintelui în funcție este M…PSD. O fi oare suficient ca să își asigure concediul… am vrut să zic mandatul, pentru următorii 5 ani?

4. Poate că v-a scăpat acest detaliu, dar Viorica Dăncilă și PSD au fost singurii care nu au facut mișto de electoratul altora. Ceilalți? Păi să revedem mesajele: „proștii de pesediști, analfabeții, retrograzii și bigoții aia cu familia lor traditională, fasciștii, legionarii dar și neo-marxiștii, neo-comuniștii etc”. Or eu nu cunosc cazuri în care atunci când cineva te jignește devii suporter al respectivului. Dimpotrivă.

5. Oricum, din acest prim tur sunt multe de învățat. Pe ansamblu, eu văd trei castigători (Dăncilă și Iohannis, care și-au atins obiectivul de a intra în turul II), plus Mircea Diaconu, care a scos un scor foarte bun pentru un independent, și trei pierzători: Barna, Paleologu și Kelemen, pentru că fiecare și-a ratat obiectivele și ar trebui să își revadă acțiunile și strategia. Un singur mesaj către UDMR: ar fi cazul să renunțe la prezentarea unui candidat la prezidențiale care nu urmăreste altceva decât votul etnic.

6. Am mai remarcat mult amatorism, proastă organizare, și deficiențe de comunicare din partea pierzătorilor de mai sus, plus incongruențe de mesaj în sânul acelorași echipe (mă refer aici în special la echipele domnilor Barna și Paleologu). În mod cert, nu a existat coordonare între membrii echipei. Unii spuneau una, alții alta. Disensiunile interne au fost destul de transparente, atât la USR cât și la PMP. În schimb comunicatorii PNL și PSD au fost destul de coerenți, evitând spălarea de rufe în public, și transmițând un mesaj de unitate către electorat.

7. Ne așteaptă așadar o finală ternă, fără confruntări, între cei mai plictisitori competitori vreodată ajunsi aici. O adevarata moarte a pasiunii! Miza eliminării PSD pare atractivă pentru mulți, mai ales că acest partid, moștenitor al PCR, a distrus România ultimilor 30 de ani prin corupție, nepotisme, baroni locali etc. Ce garanții avem însă că o guvernare PNL va reuși să refacă țară, asta rămâne de văzut. Deocamdată, Klaus Iohannis pare garantul parteneriatului României cu Statele Unite, în timp ce poziția doamnei Dancila pe probleme de politică externă pare destul de alunecoasă. Dar noi, românii, avem antrenament la patinaj și nu ne mai mirăm de nimic. Și până să dăm vină pe alții, să recunoaștem că acești doi finaliști reprezintă împreună alegerea a 60% din electoratul activ. Ne-o facem, adică, mereu cu mâna noastră.