Unire și unitate

0
1232

1 Decembrie este, să nu uităm, sărbătoarea unirii, dar și a unității.

Acum 101 ani, s-a realizat Unirea adminsitrativă a tuturor teritoriilor locuite de români, grație sacrificiului soldaților, precum și inteligenței și patriotismului unei generații excepționale de oameni politici, care nu se gândeau numai la pensii speciale, salarii mărite și vacanțe.
Astăzi, comemorând unirea politică de atunci, ar trebui să medităm asupra faptului că unitatea spirituală a românilor nu este încă realizată:
– O unitate în jurul unor valori care ar trebui să devină priorități pentru toți, indiferent de simpatiile politice;
– O unitate care să nu exluda cetățeanul român care s-a născut într-o familie ce vorbește altă limba sau are altă religie, ci să îl facă să se simtă la el acasă;
– O unitate care să nu excludă diferențele (români din țara și români plecați) atâta vreme cât există bună credință, o unitate care să se bazeze pe respectul dintre noi;
– O unitate care să se manifeste prin solidaritate cu cei bolnavi, bătrâni și săraci și cu copii orfani;
– O unitate în care să nu mai bănuim că „celălalt” care gândește diferit este trădător, și doar ai mei, cei din bulă mea sunt cei buni.
Nu aș dori că atmosfera de sărbătoare de astăzi să fie stricată de reluarea, începând de mâine, a dezbinarilor și manifestărilor de ura dintre noi. Cu toții greșim, și cu toții am beneficia dacă am avea parte de mustrări binevoitoare din partea celorlalți, în loc de acuze și etichetări.
La mulți ani, României și românilor! Avem nevoie unii de alții.