Unirea dreptei

0
1534
Unirea mișcărilor de dreapta nu se va putea realiza dintr-o dată. Este naiv să ne așteptăm ca undeva pe la mijlocul lui ianuarie 2021 să îi vedem pe George Simion, Sorin Lavric Peter Costea, Adela Mârza, Viorel Cataramă, Mihai Neamțu, Eugen Tomac și alții, la un meeting zoom, gata să își pună cenunsa în cap, să lase la o parte toate orgoliile și pretențiile și să încingă o hora unirii virtuală.
Eventuala unificare, dacă va avea loc, se va face în mai multe faze.
1. Mai întâi, partidul parlamentar AUR va trebui să-și clarifice doctrina și să-și curateasca rândurile, să renunțe la nostalgii legionare sau ceaușiste. Numai așa va reuși să convingă. Deocamdată cei de la AUR călăresc încă pe valul euforic al victoriei. Activitatea lor din următorul an parlamentar va fi examinată cu lupa de toată lumea, și din stânga și din dreapta, cu o exigență de care vechile partide nu au parte… E normal, oamenii nu vor să fie înșelați încă o dată.
2. PMP, proaspăt partid ne-parlamentar, trebuie de asemenea să treacă printr-un proces de purificare internă. Acolo co-există momentan oameni cu orientare conservatoare la grămadă cu pungași, borfași, bășiști expirați. Este de urmărit care dintre cele două curente se va impune la următoarea convenție a partidului. Dacă conservatorii autentici vor câștigă, acest partid poate fi nucleul de coagulare al dreptei extra-parlamentare. Dacă nu, acest nucleu trebuie căutat în altă parte.
3. Celelalte partide mai mici – Alternativă Dreapta, ARN etc ar putea începe colaborarea de pe acum. Nu au fost niciodată la putere, deci nu sunt afectați de microbul oportunismului. Aceștia pot fi acuzați cel mult de naivitate – majoritatea liderilor de acolo cunosc viața politică mai mult din cărți decât din practică. Dar AD are un plus important – sunt membrii ECR, familie politică europeană în care ar trebui să aterizeze cam toți conservatorii autentici ai timpului nostru.
După ce cele trei ramuri menționate se vor limpezi, vom putea vorbi de unire sau alianța a dreptei, în jurul unei platforme comune și a unor principiii clare. Orice pas făcut pe grabă va duce la erori regretabile mai târziu.
Abia această nouă forță politică, odată unită, trecută prin acest proces de limpezire, va putea fi credibilă și va putea atrage și alte personalități independente care acum preferă să stea pe margine tocmai datorită amestecului de mirosuri….
Timp de realizare al acestui proiect? Undeva între 6 luni și un an. Sau niciodată, dacă părțile împricinate nu vor reuși să depășească modul românesc de a face politică (orgolii și cumetrii).