Fertilitatea bărbatului

0
1327

Petrecerea era în toi, iar holul hotelului era plin de lume bună: oameni politici, savanți, ziariști, filozofi. Mulți prieteni și cunoscuți din toate categoriile de mai sus, plus caviar, chiftele, măsline, șampanie și pișcoturi de cea mai bună calitate.

În grupul unde mă aflam se discuta intens pe teme de actualitate (stanga versus dreapta, încălzire globală, drepturile femeilor, influența Rusiei asupra alegerilor americane etc).

La un moment dat, un bun amic, profesor universitar cu multa trecere, eminent economist și politolog, om cu reputație academică impecabilă, intervine brusc:

– Și daca vreți să știți, cea mai fertilă perioada a bărbatului este intre orele 5 și 9 dimineața.

Brusc zumzăitul celor ce dezbăteau diversele subiecte cotidiene se stinse și se instală pentru câteva secunde o tacere apăsătoare. Amicul meu era foarte respectat în cercurile științifice, avea zeci de publicații la activ la reviste și edituri prestigioase, iar opinia sa despre orice subiect avea mare greutate.

Cineva, de formație filozof, îndrăzni să rupă tăcerea:

– Cred că Foucault a pomenit de asta într-una din cărțile sale….poate să îmi confirme cineva?

– Foucault, răspunse un altul, reputat om de știință, a demonstrat rotația pământului, dar nu stiu să se fii ocupat cu studiul fertilității bărbatului. Se poate, nu vă contrazic…

Un altul, jurnalist la o televiziune importantă, interveni și el:

– Mi se pare, daca nu mă înșel, că am citit aceasta idee despre care vorbește domnul profesor la un istoric roman – nu mai îmi amintesc exact cine – cred că Dio Cassius sau Pliniu cel Bătrân, care pomenește că Senatul roman i-a oferit posibilitatea lui Iulius Cezar de a face cercetări pe acest subiect, al fertilității bărbatului, ca monedă de schimb pentru a nu fi asasinat. Însă Cezar a refuzat, preferând să moara cu demnitate, afirmând că este dezonorant pentru un dictator să se ocupe de astfel de subiecte vulgare…nu că subiectul ar fi în sine vulgar, să nu mă înțelegeți greșit, domnule profesor….

Iarăși câteva momente în care nimeni nu spuse nimic . Se auzi doar sorbitul ușor din paharul de sampani al cuiva, iar altul pe care discuția îl prinseseră cu un pișcot în gura, contiunuă să molfăie discret.

Alt participant se simți dator să spargă tăcerea:

– Sunt convins că ideea asta provine din medicina chinezească. Ce-i drept, eu auzisem că ora ideală pentru reproducere ar fi 11 noaptea. Dar nu l-aș contrazice pe mult stimatul nostru prieten. Probabil că mă înșel eu.

O doamnă, activistă pentru drepturile omului se însufleți, la rândul ei:

– Am auzit că de fapt 11 noaptea este ora ideală pentru fertilitatea femeilor.

O alta doamnă, jurnalistă :

– Întotdeauna m-am întrebat ce se întâmplă cu aceste ore de funcționare optimală a organelor, atunci când cineva călătorește peste noapte și ajunge pe alt fus orar….De pildă daca o doamna tocmai a călătorit din America în Europa traversând atlanticul, și apoi la hotel întreține relații sexuale cu un domn, iată în cazul acesta 11 noaptea în bioritmul ei este echivalent cu 5 dimineața pentru el…perfect timing, cum s-ar spune, fertilitatea asigurată. Nu credeți?

După aceasta ultima replică, toți se uitară cu teamă la profesorul cel respectat care inițiase discuția, dar în continuare acesta nu avea nici o reacție, preferând numai să urmărească ce spun ceilalți. Dar toți erau clar jenați, nici unul nu avea atâtea doctorate precum stimatul profesor, și li se părea total nepoliticos atât să îl contrazică cât și să schimbe subiectul.

Un chelner trecu pe acolo cu un platou de chiftele calde și asta le dădu ocazia tuturor să mai câștige câteva clipe mestecând tacticos.

Un altul se scuză și se retrase la toaleta, nu înainte de a arunca și el o vorbă:

– Să îmi spuneți și mie la ce concluzii s-a ajuns, da? În cazul în care….Să nu mă uitați, vă rog!

Câțiva dădură din cap, blestemandu-se că nu le-a venit și lor ideea asta de scăpare.

Cel ce lansase primul ipoteza cu Iulius Cezar, rușinat oarecum că nu fusese băgat în seama, zise:

– Păcat că tinerele mame, ahtiate după astrologie și alte pseudoștiințe, rețin numai ora de naștere a copilului, și nu ora când a fost conceput… Ar fi fost o informație de neprețuit…

Doamna care intervenise ceva mai devreme se ofensă:

– Bine, cum puteți să vorbiți așa despre femei? Astfel de cazuri sunt mai degrabă rare….în fond femeia modernă nu este o mașină de făcut copiii, cum a fost cazul în Evul mediu….să avem puțină considerație, vă rog!

Altul, privind cu coada ochiului către profesorul care stârnise dezbaterea:

– Personal, cred că aceste pseudoștiințe ar trebui interzise. Astrologie, medicina chinezească, homeopatia…cine mai poate accepta astăzi că acele granule de zahar sau niste picături de apa ar putea vindeca pe cineva de vreo boală? Nu? Știința moderna ar trebui să…ce ziceți?

Cel ce pomenise primul despre medicina chinezească îl completă:

– Este clar că Rusia are tot interesul să mențină confuzia asta în lumea occidentala, promovând aceste ideologii periculoase în rândul conservatorilor… este propagandă pură…

Intre timp reveni și cel plecat la toaletă, care preluă ideea din zbor:

– E doar o chestiune de timp. Americanii vor înțelege în curând că Trump a fost preferatul lui Putin în 2016.

Chelnerul trecu din nou printre dânșii:

– Domnii și doamnele mai doresc un pic de șampanie?

Domnii și doamnele încuviințară, în afara de reputatul profesor care se scuză:

– Mulțumesc, eu trebuie să mă retrag. Am de pregătit orele de curs de mâine. A fost o discuție interesanta. La revedere.

Toți îl salutară și răsuflară ușurați, așteptând că domnia sa să se îndepărteze.

Apoi, sorbind din șampania proaspăt turnata în pahare, filozoful spuse:

– Ei, eu zic mai cerem și niste pișcoturi, nu? Băiete!

Ceilalți dădură din cap aprobator, în timp ce chelnerul se grăbi să mai aducă o tavă.