Gustul amar al reclamelor delicioase

0
1704

Dacă locuiţi în regiunea Montréal, e aproape imposibil să nu fi găsit în cutia poştală sau să nu fi citit în ziarul de cartier faimosul anunţ publicitar imobiliar: Îţi vindem casa garantat sau ţi-o cumpărăm noi. Sau: Cumpărăm case ime­diat, plătim cash. Aceste reclame sunt însoţite uneori de faimoasele litere mici, în subsolul paginii: Unele condiţii trebuie respectate. Si dacă subiectul vân­zării proprietăţii dvs. vă preocupă, este natural să puneţi mâna pe telefon şi să încercaţi să aflaţi mai multe despre aceste programe. Ce se întâmplă mai departe?

Nu am întâlnit încă un proprietar care, atunci când îşi vinde casa, să nu vrea să obţină pe ea cât mai mult. Când i se prezintă datele despre mersul pieţii imobiliare şi o tonă de argumente care conduc toate spre acelaşi preţ – să zicem 300.000$ – orice proprietar va spune Nu am putea încerca să obţinem mai mult, măcar 330.000$? Reacţia sa e naturală. Cu această idee în mine, de a obţine cât mai mult, sună să afle despre programul de vânzare garantată.

Evident, nu i se dau detaliile la telefon, iar justificarea pare logică: Cum putem să ştim cât valorează casa dvs., dacă nu venim să o vedem mai întâi? Aşa­dar, urmează să primiţi acasă vizita binefăcătorului potenţial, omul care e gata să vă cumpere casa dacă nu o vinde în trei luni.

Odată ajuns la dvs., respectivul va arunca mai întâi o privire rapidă asupra proprietăţii dvs., simulând mare interes, apoi vă va întreba care dintre casele pe care le au de vânzare în acel moment vă interesează. Pe moment, nu veţi înţelege întrebarea. Dumneavoastră l-aţi chemat să vedeţi cât oferă pe casa dvs., iar el vă întreabă ce vreţi să cum­păraţi de la ei! Atunci vă va explica, calm, că programul de vânzare garantată este numai pentru situaţia în care vreţi să cumpăraţi altă casă de la ei. Dacă nu, oferta nu se aplică! Vă simţiţi, probabil, frustrat, dar vă va spune că ei vor să faciliteze situa­ţia celui ce trebuie să vândă şi să cum­pere în acelaşi timp.

Să presupunem, pentru o clipă, că vă interesează să cumpăraţi o altă casă de la dânşii. Ca să fiţi eligibil pentru acest program de schimb, casa res­pec­tivă trebuie să fie de valoare mai mare decât a dvs. Deci, să spunem că e apreciată la 400.000$. Casa dvs. e eva-luată la 300.000$. Vi se va explica, apoi, că ei îşi asumă un mare risc şi că nu pot să garanteze că veţi obţine pe casa dvs. valoarea ei reală – cei 300.000$ -, dar vă pot garanta 95% din aceasta. Adică 285.000$. Din care se scad însă comisionul de agent, de 6% , precum şi taxe­le la comision. După ce facem calculele, reiese că ei vă vor “garanta” vânzarea unei case de 300.000$ cu… 265.000$! Merci frumos, nu îmi trebuie, veţi spu­ne. Cine e gata să renunţe la 35.000$ din valoarea propriei sale case, când, de cele mai multe ori, ipoteca exis­tentă e mai mare de atât? Iar dacă avem nevoie să dăm avans, pentru a cumpăra altă casă, de unde îl luăm?

Vă pregătiţi să refuzaţi şi să îl daţi afară pe individ. El vă va explica îndată că nu sunteţi obligat să luaţi acel program, dar că aveţi cele mai multe şanse să vindeţi casa dvs. la preţul “cel mai bun” dacă lucraţi cu ei. Dovada? Vor scoate o listă cu nume de clienţi potenţiali. Vor spune: Uite cu câţi oameni lucrăm noi. Mai găsiţi undeva pe cineva cu atât de mulţi clienţi potenţiali? Greu de luptat cu un astfel de argument. Pare credibil. Oamenii ăştia sunt buni, domnule, chiar au mulţi clienţi!

Însă dacă vă veţi uita, de curiozitate, pe acea listă, e posibil să găsiţi şi numele dvs. pe ea. Altfel spus, acea listă e alcătuită din toţi cei ce au sunat să întrebe despre programele lor fanteziste.

Luat însă prin surprindere, fără să aveţi timp să vă gândiţi prea mult, vă veţi trezi, la sfârşitul vizitei, că aţi semnat cu dânşii un contract de vânzare a casei pe şase luni sau un an, fără drept de a îl întrerupe, la preţul stabilit de ei şi cu comision mare, fiind convins că lucraţi cu “cei mai buni din cartier”.

Mai târziu, dacă totuşi casa dvs. se va vinde, cel mai probabil o va cumpăra cineva care caută de mai multă vreme cu curtie­rul său personal şi nu cineva de pe “lista de cumpărători potenţiali” care vi s-a arătat la început.

Ce este de învăţat de aici ? În primul rând, dacă o reclamă sună delicios, dar are nişte litere mărunte de­desubt cu “certains conditions s’appliquent”, des­chideţi bine ochii! Dacă vreţi imediat să sunaţi ca să aflaţi mai multe, e tocmai ceea ce doresc promotorii acestor programe: să ieşiţi din anonimat şi să îi contactaţi. Odată ajunşi în casa dvs., fiţi convinşi că se vor pricepe cum să continue discuţia. Deci, evitaţi să sunaţi: informaţi-vă mai degrabă pe internet sau sunaţi un curtier de încredere (recomandat de prieteni care îl cunosc) şi cereţi detalii despre acest program. Iar dacă totuşi îi chemaţi acasă pe cei ce oferă astfel de programe, fiţi ferm pe poziţie şi nu acceptaţi să semnaţi contracte irevocabile sub presiune.

În fine, dacă aţi apucat totuşi să semnaţi, e bine să ştiţi că legea vă permite să anulaţi orice contract de vânz­are a casei în primele trei zile de la sem­na­rea acestuia. Dupa cele 3 zile, gustul delicios al reclamei initiale risca sa devina foarte amar.