Sărac, dar fericit

0
1228
Nu știu dacă să mă amuz sau să plâng când aud pe unii spunând că trebuie să strângem din dinți și să mai suportăm un pic restricțiile (măști, lockdown, vaccinuri) ca să putem reveni rapid la NORMAL.
Cei de la Davos ne-au spus-o clar. Vechiul sistem (capitalismul adică) ne-a adus aici (la supraconsum, goana după profit, inegalități sociale, poluare, epidemii, suprapopulare etc) deci în nici un caz nu ne mai întoarcem înapoi. Nu se va reveni deloc la vechiul normal.
Se află în curs de pregătire „noua normalitate” – (stakeholder capitalism) – capitalismul responsabil, al cărui scop principal nu mai este profitul acționarilor, ci binele tuturor și al planetei, egalitatea, eliminarea inechităților sociale. Dacă ați trăit în România anilor 80, recunoașteți ideile…
Rezultatele implementării noului sistem sunt simple: vom fi ușurați de povara posesiilor, de obiceiurile proaste de a consuma carne, de a călători, de a merge la muzee, stadioane, biserici, restaurante cu familia sau prietenii.
Noul capitalism responsabil pretinde că ne va face pe toți egali – egali de săraci, dar fericiți.  „You will own nothing, but you’ll be happy!”. (Ion Iliescu spunea că preferă să fie sărac, dar cinstit. Intre timp, lozinca s-a ameliorat). Elitele atotștiutoare vor avea grijă de starea noastră spirituală, să nu fim atașați de posesiile pământești. După cum vedeți, domniile lor fac aproape o lucrare misionară!
Nu ni s-a spus dacă și dânșii vor renunta la miliardele, acțiunile, vilele, avioanele private, servitorii, întreprinderile, băncile, terenurile și mai ales puterea pe care o dețin – sau ăsta e scenariul valabil numai pentru gloată.
Există însă o mică diferență între metoda lui Iisus și cea a lui Klaus Schwab – în timp ce primul îi solicita tânărului bogat detașarea voluntară de avere, celălalt, mai pragmatic, se ocupă și de aducerea ei la împlinire, fără a-și mai pierde vremea cu consultarea beneficiarului!
Marele Inchizitor ar fi mândru de urmașii săi!